torek, 30. januar 2018

Zakaj je tikovo pohištvo najboljše zunanje pohištvo



Tikov les je zelo gost in kompakten les in zaradi tega zelo trpežen in obstojen na vremenske vplive (sneg,  dež, veter,  močno sonce). Poškodbe zaradi vremenskih vplivov so zelo redke. Vaše vrtno pohištvo iz tikovega lesa je zelo obstojno ter hkrati dobra investicija v nakup vrtnega pohištva na dolgi rok. Pohištvo za več generacij.

vrtno pohištvo iz tikovega lesa


















Redko kateri naravni material ponuja kombinacijo gostote ter naravnih olj kot tikov les. Večino drugih materialov je treba premazati z zaščitnimi olji, vendar ne tikovine. Naravna olja ki jih vsebuje tikovina so prisotna v celi strukturi lesa, zato ga ni potrebno premazati na vrhnji površini, da bi ga zaščitili.

Pri izbiri in nakupu vašega vrtnega pohištva iz tikovine je potrebno biti pozoren na 3 dejavnike: kvaliteta tikovine (država izvora), starost dreves ter proizvodni proces.

vrtno pohištvo


















Največji atribut, ki ga ima tikovina je to da zahteva zelo malo vzdrževanja.  To je zato ker je les zelo gost  in vsebuje naravna olja. To naravno olje služi kot naravna zaščita lesa, hkrati pa ga naredi odpornega na vlago. Tikov les spremeni svojo barvo v srebrno po nekaj sezonah na zunanjih površinah pod različnimi vremenskimi vplivi. Vendar pa še vedno ohranja svojo gladkost. Če želite da vaša tikovina ohrani svojo medeno barvo je postopek zelo enostaven.
vrtni stol iz tika
























Najprej morate očistiti z njega umazanijo, prah, cvetni prah z vodo; najboljše kar z vrtno cevjo. Pazite pri vodnem pritisku, da le s tem ne poškodujete površino tikovine. Nato z vodo, blagim detergentom in mehko krtačo nežno očistite površino. Do dobrega ga osušite. To bo očistilo umazanijo in po večini vrnilo medeno barvo lesa.


Če pa vam je ljubša temnejša barva pohištva potem boste morali poprijeti za brusilko ter rahlo enakomerno pobrusiti po površini. Kaj hitro boste zagledali temnejši odtenek, ki je odtenek prvotnega naravnega lesa. Na koncu les zopet očistite z blagim detergentom, vodo in mehko krtačo ter dobro osušite.